Fotografie z výroby žitného kvásku


Výroba žitného kvásku je velmi jednoduchá, kvásek se totiž udělá úplně sám. Stačí jen když vezmete nějakou nádobu (já jsem použil 4-litrovou láhev od okurek), nasypete do ní cca 300 gramů žitné celozrnné mouky (nejlépe bio), dolijete cca 1,5 deci vody (nejlépe pitnou ze studánky), promícháte na řídké těsto, zakryjete utěrkou a postavíte do teplé místnosti a dva až tři dny ponecháte kvasit.

Musí vám vzniknout řídké těsto, ale vody nesmí být moc, aby nezakrývala povrch těsta. Pokud by se stalo, že mouka klesne ke dnu a voda bude nad ní, pak je vody moc a musíte přidat mouku. Pokud by totiž voda byla nad těstem, tak k žádnému kvašení nedojde.


Na začátku je takovéto řídké žitné těsto, které voní jako mouka s vodou - nic zvláštního.




Po dvou až třech dnech bude těsto vypadat takto - jako čerstvě našlehaný mléčný koktejl a bude kysele vonět. Opravdu vonět. Nikoliv po octu, ale příjemně kysele. Tak to už je žitný kvásek. A nyní z něj můžete zkoušet péct...

A ještě si přečtěte závěrečné shrnutí z mých experimentů s domácím kváskem.

Související téma - celozrnná mouka.