O domácích celozrnných houskách


Jsem člověk od přírody velmi zvědavý a paličatý. A tak když mi mnozí lidé tvrdili, že pouze z celozrnné mouky se péct nedá, že upéct celozrnné pečivo je složité, že doma v troubě to nejde apod., tak jsem se s tím nespokojil a začal jsem experimentovat. V současné době už si doma běžně děláme celozrnné housky, celozrnné pity, celozrnné knedlíky, celozrnný štrůdl a celozrnnou bublaninu. Vše pouze z celozrnné mouky, bez jakýchkoliv zlapšovadel a prášků. Chci se ještě naučit celozrnné buchty, ale teď na to nějak není čas...


Takovéto celozrnné housky si doma pečeme. Někdy se vydaří více, někdy méně.
Recept je jednoduchý - 1 kg celozrnné pšeničné mouky, 300 g celozrnné žitné mouky, 2 polévkové lžíce slunečnicového oleje, 1 polévková lžíce jablečného octa, cca 2 až 3 čajové lžičky soli (nutno zkusit, používáme nerafinovanou mořskou sůl, která solí méně), cca 1 polévková lžíce kmínu, 1/2 kostky droždí.

Přidáme vodu (cca 350 až 400 ml) a uděláme z toho těsto, které pořádně prohněteme, aby bylo tuhé. Množství vody nelze podle mých zkušeností zcela exaktně stanovit - kolísá podle druhu mouky, její hrubosti apod. Těsto každopádně nesmí být suché a nesmí to být ani mazlavé blátíčko. Úplně nejvíc se mi osvědčila voda ze studánky. Mám dojem, že voda ze studánky se do mouky rychleji a lépe vsakuje, než voda z vodovodu.

Pak těsto necháme 30 až 45 minut kynout. Zaděláte-li těsto teplou vodou, bude kynout rychleji, v chladné místnosti bude kynout pomaleji. A ještě jedna zkušenost - bez žitné mouky to kyne velmi špatně (musí se pak dávat více droždí, což výrazně ovlivní chuť housek). Z tohoto těsta pak udělám 6 stejných housek a naskládám je rovnoměrně na olejem vytřený plech. Peču je v elektrické troubě, na 200 stupňů, cca 38 až 40 minut, cca 10 minut před koncem přepnu troubu pouze na horní pečení.


Takto vypadá kůrka pravé nefalšované pšenično-žitné celozrnné housky. Samozřejmě, že by kůrka mohla být hladší, kdybych housky např. potřel vodou apod. Můžete v tomto směru experimentovat dle libosti...


Takto vypadá její střída na lomu.


A takto vypadá její střída na řezu.

Pokud narazíte na pečivo, o němž bude výrobce tvrdit, že je celozrnné pšenično-žitné a jeho vnitřní struktura bude vypadat hodně jinak nebo úplně jinak, pak to nejspíš není celozrnné pečivo, ale nějaká jeho náhražka. Zvláště podezřelá je jednolitá čokoládová barva střídy a vůně po pražené kávě - v takovém případě jde pravděpodobně o klasické bílé pečivo, dobarvené např. praženou žitnou moukou. Praženina rozhodně vašemu zdraví příliš neprospěje. Naopak pokud je střída bílá, pouze semtam v ní najdete tmavší kousek nebo nějaké semínko, např. lněné, pak to nejspíše opět není celozrnné pečivo. Ale zřejmě bílé pečivo s přídavkem mletých otrub nebo se lněným semínkem. Nejspolehlivější je kupovat pečivo označované jako "grahamové". Tam je naděje na skutečnou celozrnnost výrobku asi největší...