Recepty našich prarodičů - 1
Zdroj: časopis Česká flora, ročník 2, r. 1894 - autor neuveden
Sušená povidla.
Následující nový způsob konservování ovoce počíná se prováděti ve Francii: Hrušky nebo jablka se ve vodě očistí, oloupají a rozkrájejí; k nim přidá se něco vody a vše se v kotli uvaří. Uvařená břečka se hustým sítem procedí a k ní se přidá 1/8 cukru, případně, je-li šťáva kyselá, i více. Šťáva se nyní rychle v kotli svařuje, až povstanou hustá povidla. Nyní se přichystají plechové pekáče s nízkými okraji. Na plech se dá sítko z hustého, dobře pocínovaného pletiva, na to čistý obyčejný papír a na tento papír se kaše nyní naleje as l cm. vysoko, všude stejně, a pekáče se dají do sušárny. Za 12-24 hodin hmota úplně při teplotě 60—65° C. vyschne a pak se vyklopí. Spodní strana, kde jest přilepen papír, navlhčí se houbou a papír se za chvilku snadno odstraní. Tabulky se pak pravítkem na stejné dílky - jako čokoláda - rozkrájejí a uschovají. Z l kg. ovoce obdržíme 1/2 kg huspeniny a z této asi 1/4 kg. výrobku, jehož se prodává l kg. za l zl. 35 kr. Kromě jablek a hrušek dělají se ve Francii tabulky i z jiného ovoce, ba i z ovoce smíšeného. Trvanlivost nového výrobku jest veliká: i po desíti letech nebylo nejmenší újmy na jeho chuti znáti. Před upotřebením se tabulky namáčejí do vody, a když rozřídly, upotřebí se jich rozmanitým způsobem v kuchařství a cukrářství.