Warning: xml_parse(): input conversion failed due to input error, bytes 0x81 0x4E 0xC3 0x8D in /data/web/virtuals/98041/virtual/www/subdom/wwwold/clanek.php on line 699

Warning: xml_parse(): input conversion failed due to input error, bytes 0x81 0x4E 0xC3 0x8D in /data/web/virtuals/98041/virtual/www/subdom/wwwold/clanek.php on line 699
Ekovesnicky.org NOSTALGIE - Jablka ztratila chuť
Jablka ztratila chuť
Zdroj: magazín 100+1
Jablko ztratilo chuť, aby mohlo lépe lákat zákazníky. Šest tisíc variet "obyčejného" jablka se totiž předhání, která z nich déle vydrží, lépe vypadá, je větší, nablýskanější a barevnější. A něco přitom musely obětovat.

Dobré jablko je pevné, odolává dlouhé přepravě a vydrží několik měsíců vypadat jako právě utržené ze stromu. Tolik slovo odborníka. O chuti mlčí. Samozřejmě, chuť je pořád důležitá pro člověka, který se chystá do jablka zakousnout, ale pro prodávajícího se stává druhořadou.

Dnes existuje přibližně šest tisíc druhů jablek, zákazník zná ovšem nanejvýš dvanáct a z nich se nejčastěji setkává jen se třemi: žluté Golden, červené Red Delicious a zelené Granny-Smith. Většina lidí vzpomíná na jablka svého mládí, utržená u cesty nebo na zahradě u babičky. A říká si, že tehdy měla jablka jinou, lepší chuť. Měla. Nejrozšířenější tři druhy nejsou nutně i ty nejchutnější. Mají však jinou výhodu: jejich chuť vyhovuje většině. A dobře se skladují.

***chyba xml parseru***XML error at line 29 column 1 chyba Unknown